2017. december 26., kedd

Forralt bor

Na, azt hiszem, pont a forralt bor egy olyan dolog, amiről sose gondoltam volna, hogy valaha bejegyzést írok.
Mert minek?! Van olyan ember, aki még nem ivott, nem csinált?! Na, kérem...

Nálunk fehér borból készül, mert nekem bármilyen vörösbortól fáj a fejem másnap. Úgyhogy fehér. És milyen? Két kedvencem van forralt bornak: egyik a debrői hárslevelű, a másik az olaszrizling. Csak, mert én ezt szeretem. Ha a "szeretem" jelentheti azt, hogy az évi 2-3 bögre belőlük áll össze.

Látod, Zenkő, ennek sincs füle ;)

Zsuzsi kérdezte, hogy magam fűszerezem, vagy kész fűszert teszek bele...
Nálunk gyerekkoromban készítettek ilyet a felnőttek, ezért tudom mi kell bele, és az otthon lévő tasakokból össze tudom válogatni... És nem nagyon szeretem az előre elkészített fűszerkeverékeket, mert mindig van benne valami (általában cukor), amit szeretnék inkább kihagyni. Szóval, én inkább magam.

És mit? Fahéjat, szegfűszeget/szegfűborsot, citromhéjat, kevés gyömbért és ánizst. És amit még kedvem van... Plusz valamit, amitől édesebb lesz, általában eritritet szoktam. (Gyerekkoromban tettek még bele borsot is.)

És hogy? Csak simán... én alig vizezem, mert forralt bort akarok inni. Szóval mondjuk 1 pohár vizet adok az üveg borhoz. Azt nem tudom miért öntök hozzá vizet. Szerintem csak megszokásból, mert így láttam gyerekkoromban.
Aztán felteszem a tűzre, és forralom egy ideig. Amikor már az egész lakás borszagú, na, akkor jó.

A mézeskalácsot köszönöm Áginak!
Így került elő Zsuzsi kérdése, mert pont akkor jött, amikor már a folyosóra is kiment az illat, ahogy beengedtem őt...
Aztán már csak meg kell inni. Szerintem kiváló melegítő ital, ha télen átfázva érünk haza, vagy ha éppen náthásak vagyunk és már elegünk van belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése