2022. január 21., péntek

Másképp jó

Sok-sok agyalás és "szívezés" van abban, hogy én most nagyon boldogan és felszabadultan éldegélek itt, a hazámtól 2400 kilométerre (1491 mérföldre). Egész ősszel azt boncolgattam és egyeztettem magammal, hogy mit és hogyan szeretnék kialakítani, megváltoztatni - majd ezeket a családom többi tagjával is egyeztettem, és a megegyezések eredményét éljük most. (Köszönet EMK.)

kelbimbó sült hússal (a hajdina még nincs kiszedve)

Sok szempontot elővettem, sok "szabályt" hoztam magamnak (közérthetőbben úgy mondanám, hogy "sok mindent megfogadtam"): hiszen váltunk egy nagyot, vagyis ha valamikor, hát MOST van alkalom megváltoztatni azt, ami eddig nem volt építő vagy kevéssé hatékonyan működött.

(Előzmények) A zöldségevés problematikája. (Farhát-ra...)
Magyarországon nagyon drágák azok a zöldségek, amiket szeretek. Szinte csak a leárazottat ("ákszijós") vagy a közeli lejáratút tudtam megvenni. Vajon miért? 
A Fb-on más is írta a korábbi posztomhoz, hogy többször meggondolja, hogy vesz-e avokádót vagy nem veszi meg a zellerszárat... A karfiol is 8-900 forint, szóval nemcsak az egzotikusokra gondolok.

Otthon sem étkeztünk nagyon egészségtelenül, hiszen kb. 20 éve reformul nyomom: durumtésztát eszünk, barna rizst, hajdinát, később quinoát. Amikor csak lehet, igyekszem zöldséget is beletenni, hozzá készíteni, sokszor nincs hús az ételhez. Zöldség- és húsközösség tagok voltunk, minőségi ételeket igyekeztünk enni.

pirított karfiol (főzőmásorokban "égetett karfiolnak" nevezik)


Pár évvel ezelőttig volt bennem egy "hit" arról, hogyan "kell" párosítani az ételeket, "mit mivel lehet enni". Aztán részt vettem egy olasz ösztöndíjon, és láttam, hogy ők mindent bármivel IS esznek. Volt nyers, sült, pirított, főtt, száraz és leveses, édes, semleges és sós. Svédasztal volt, én pedig csak pillogtam, hogy az emberek miket pakolnak össze a tányérjukra. Volt aki a levesbe zuttyantotta a ropogósat, volt aki a mártásba a nyerset... Komoly kulináris sokk volt nekem, erősen kitágította a látókörömet. (Pedig én elég szélesen látok kajában is, de mégis.) 

Amikor én is kipróbáltam, többször ízlett, de olyan is volt, amikor megállapítottam, hogy megenni meg lehet épp, de a kedvencem nem lesz. Viszont ebben is megújulva jöttem haza. Megláttam és átéltem, hogy _bármit_ meg lehet enni, bármit _bármivel_ össze lehet rakni, és nem múlik rajta semmi, hogy hogyan esszük. És azt is, hogy az egy _döntés_ a részemről, hogy elfogadom-e ehetőnek vagy inkább undorodok.

(A téma lényegi része) Amikor összekészültem az ideút előtt, "jó háziasszonyhoz méltón" pakoltam be valamennyi tartalékot. Mivel az alap karantén akkor 10 nap volt az országba érkezőknek, a házhoz rendelés pedig 1-2 nap (max.), ezért gondoltam, legalább annyi tartalék legyen, hogy addig kibírjuk, amíg nem mehetünk ki a házból. (Egy szekrénypolcnyi tartós élelmiszert hoztam - figyelembe véve és nem hozva azt, amit a férjem az itteni élete alatt már beszerzett.)

Amikor megérkeztünk, szétnéztem az interneten, hogy ténylegesen milyen boltok vannak a városban. Elájultam, hogy egy ilyen kisvárosban (kb. 30ezer ember lakik itt) ennyi nagyobb bolt van, és szinte mindegyik vállal házhoz szállítást is. (ASDA, Tesco, Morrison, IceLand, Sainsbury, ...) Most, pár vásárlás és hosszas nézelődés után látom, hogy kb. mindegyiknél ugyanazok a kondíciók vannak (kiszállítási díj, 40 font rendelési összeg alatt plusz díj stb.) Amiben különböznek, az a választék, illetve az "akciók" (nem tudom mi ennek a PR neve :D ). Én végül az ASDA mellett kötöttem ki, mert 
* sok olyan termék van, ami olcsóbb, ha többet veszek, (jóllét, biztonság, kiszámíthatóság)
* mindenből van nagy kiszerelésben, és így tudok spórolni a szeméttel, (környezetvédelem)
* vannak nagyon akciós kiszállítási periódusok: ezek pont megfelelőek nekem, és hogy 1-1,5-1,75 fontért kiszállítják a cuccomat, az nagyon örömteli (427-640-748 forint) (jólét, együttműködés, tekintetbevétel, praktikum)

Amikor személyesen vásárolok, még két fontos dolog jön hozzá:
* baromi tiszta, ingyenes, felszerelt a vécé, (higiénia, egészség)
* rengetegféle közeli lejáratú termék van, kenyértől a sajtokon át a zöldségig, amit időben kitesznek (nem erjed, nem rohadt, nem széttrancsírozott szar), és nagyon leakcióznak*** (hozzájárulás, praktikum, jólét, jóllét)

Azért be kell vallanom a nagy igazságot:
amiért valójában beleszerettem az ASDA-ba, az a karfiol volt. Imádom a karfiolt. Ősszel elég ritkán ettem, mert annyiba került, amennyit már nem voltam hajlandó fizetni érte (darabja 8-900 forint). És amikor először felmentem az ASDA oldalára, épp akciós volt a karfiol. Még az itteni olcsó árnál is olcsóbb volt. Teljesen elájultam, és azonnal eldöntöttem, hogy én ezt a boltot megnézem magamnak.

Amikor elsétáltunk, végigmentem a zöldségrészlegen és megnéztem az árakat. Kifeküdtem. Majdnem. Mert azért mégse dobom el magam egy bolt közepén.

Háromféle zellerszár volt, az ami egyben van és Magyarországon is ismert 0,47 font/db (197 forint)
Karfiol 0,82 font/db (350.-/db) (a bio karfiol 1,74 font/db, ami 744 forint)
Brokkoli 1,39 font/kg (594.-/kg)
Kelbimbó több kiszerelésben van, a félkilós 0,85 font (364 forint) - a boltban lehet magunknak kimérni is, egy nagy kosárban ki van téve, azt még nem mertem, mert nem volt zacskó és nem értettem hogy kell (de majd megoldom)
Olcsó még a répa és az általam imádva szeretett paszternák is
Nagyon megfizethető áruk van a zacskózott zöldségkeverékeknek is. Ezt én nem nagyon szeretek venni a szemét miatt, csak ebben is szembetűnik a különbség, azért írom.

Szokás még itt (édes)kukoricát enni, ilyen kiszerelésben árulják. Én nem annyira tudom, mit kezdhetnék vele, ezért még nem vettem.

kukorica és bébikukorica


Van még egy zöldségük, amit én is megszerettem: a swede. Ezt már ettem régebben, mert a zöldségközösségben próbálkoztak a termesztésével. Itt kicsit másmilyen, más a fajta: sárgás a belseje és jobban emlékeztet az íze és állaga a sütőtökre. 
Ez amúgy nekem ismerős zöldség volt, karórépa a neve, és naaaaagyon régen a nagyapám termesztett ilyet a malacainak (mindig tarlórépának neveztem, de mostmár kikupáltam magam, hogy KARÓ és nem tarló). Azért nevezik swede-nek, mert Svédországból kanyarodott ide lefelé. Annyira elterjedt zöldség, hogy a "levescsomagban" is benne van, mint nálunk a karalábé és a zellergumó, amiket viszont itt nem láttam. Elég édes, szóval az IR és vércukor-problémás emberek figyeljenek oda a mennyiségre. (Nekem egy fél felnyomta a vércukromat az égbe, de ez egyéni érzékenység is lehet.)

Ezek itt idényzöldségek, ez a klíma kedvez nekik, és nekem is. Ennek nagyon örülök, mert segít nekem abban, hogy egészségesebbre fordíthassam az életemet és a táplálkozásunkat.




---
*** Nem vagyok rászorulva az akciós vásárlásra, egyszerűen ez a szemlélet közel áll hozzám: ha úgyis megesszük még a lejárat előtt, miért dobnák ki?


 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése